«Καταδικάζουμε τις νεοφιλελεύθερες φιέστες, πρώην υπουργών, με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων»

 

 

Οι οραματιστές της Ιδιωτικοποιημένης Εκπαίδευσης, του σχολείου της αγοράς και των «αρίστων», υπό το πρίσμα των νεοφιλελεύθερων ιδεών, στις 18-5-2018 μοίρασαν βραβεία για «βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές και καινοτομίες». Συγκεκριμένα, η διοργάνωση Education Leaders Awards είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία μέσω μιας επιτροπής «πεφωτισμένων» κριτών, που προασπίζουν την εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση και επιθυμούν να προάγουν το δόγμα του σχολείου της αγοράς, δίνουν βραβεία σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που συμμετέχουν με οικονομική συνδρομή (!!!) απ’ όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Τα πρώτα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

  • Είναι με την υπόρρητη έγκριση του υπουργείου παιδείας η συμμετοχή δημόσιων σχολείων σε αυτόν τον ιδιωτικό “διαγωνισμό”;
  • Οι όποιες συμμετοχές των δημόσιων σχολείων πραγματοποιήθηκαν μετά από αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων;
  • Το κόστος συμμετοχής και υποψηφιότητας των δημόσιων σχολείων που συμμετέχουν ποιος το καταβάλει;
  • Με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο εργασίες μαθητών δημόσιων σχολείων δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες;

Δεν είναι καθόλου τυχαία η παρουσία της πρώην Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης. Η πρώην Υπουργός επεδίωξε με το έργο της, και με τη συνδρομή της συνδικαλιστικής παράταξης της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπαίδευση, να αφαιρέσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (π.χ. κατάργηση προϋπηρεσίας αναπληρωτών, κλείδωμα πινάκων αναπληρωτών, πάγωμα διορισμών, μισθούς πείνας των 630 ευρώ), να συρρικνώσει το Δημόσιο Σχολείο με τις χιλιάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων και να επιβάλλει κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία με το αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο και την τιμωρητική-ποσοτική αξιολόγηση-χειραγώγηση. Η κα. Διαμαντοπούλου, όπως και η προκάτοχός της σε αυτή τη θέση κα Μαριέττα Γιαννάκου, μαζί με τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της συνεχίζουν να προασπίζονται όλο το ιδεολογικό περίβλημα της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης με όρους αγοράς και κέρδους για το κεφάλαιο.

Αναμφισβήτητα η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μια καλοστημένη φιέστα διαφήμισης επιχειρηματικών ομίλων, που εκμεταλλεύεται τις εκπαιδευτικές εργασίες και δράσεις των μαθητών με συμμετοχή δημόσιων σχολείων για νομιμοποίηση των σχεδίων τους. Ταυτόχρονα, μέσω των βραβείων που αξιολογούνται από ιδιώτες, κι όχι μόνο (ακόμα και σχολική σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχει στην επιτροπή!!!), επιδιώκεται η εμπέδωση και  εφαρμογή ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης από τα πολιτικά και οικονομικά λόμπι του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό γίνεται περισσότερο σαφές με την  διαπίστωση πως “αξιολογητές” της διοργάνωσης είναι οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εργοδοτικών οργανώσεων που εκπροσωπούν ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης: του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, της ΟΕΦΕ και της Ένωσης των Ελληνικών Κολλεγίων. Στο παρελθόν βέβαια επιδιώχθηκε να είναι και κεντρικό συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΚΕ Π.Ε. το οποίο μετά από σχετικές καταγγελίες αποσύρθηκε. Καθόλου τυχαίο λοιπόν που η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πλαισιωμένη από όλους τους φορείς και οργανώσεις που επιδιώκουν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και προωθούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην εκπαίδευση που προελαύνει διεθνώς.

Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. ζητάμε:

I) Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να διευκρινίσει:

α) εάν ενστερνίζεται και έχει εγκρίνει αυτές τις εκδηλώσεις-διαγωνισμούς και

β) εάν η συμμετοχή δημόσιων σχολείο και μάλιστα με οικονομική συνδρομή είναι νόμιμη και εγκεκριμένη.

ΙΙ) Από τη ΔΟΕ να καταδικάσει άμεσα, όπως το έπραξε η ΟΙΕΛΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δελμούζος, τις νεοφιλελεύθερες φιέστες και

ΙΙΙ) Να πάρουν θέση οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν στηρίξει τα πρόσωπα και αυτές τις πολιτικές επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν.

Παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους μας και τους συλλόγους διδασκόντων να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους και να γυρίζουν την πλάτη σε όλες αυτές τις προσπάθειες που ουσιαστικά τους χρησιμοποιούν για να νομιμοποιήσουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές στη συνείδηση της κοινωνίας μας. Ό,τι δεν κατάφεραν να πετύχουν, ως υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες στο πρόσφατο παρελθόν, το προσπαθούν σήμερα με τέτοιες ενέργειες. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να εμποδίσει την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων σχεδίων τους!!!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Αποστολή...

Copyright © 2018 Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι Χρήσης - Προσωπικό Απόρρητο - Χρήσιμοι Σύνδεσμοι - Εσωτερική Παραγωγή

Συνδεθείτε με τα στοιχεία σας

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;